Wiadomości

Bezpieczne, kompleksowe i angażujące – wnętrza P180

Bezpieczne, kompleksowe i angażujące – wnętrza P180

P180, zaprojektowany przez pracownię PRC Architekci i zrealizowany przez Skanska, skupia szereg ciekawych rozwiązań, które dają się zauważyć już przy pierwszym kontakcie z budynkiem. Ostatnia wizyta w biurowcu zorganizowana przez zespół Pro Progressio, pokazała gościom nie tylko funkcjonalnie zagospodarowane wnętrza lobby, ale także piętro budynku gotowe do elastycznego zaaranżowania.

Funkcjonalnie i kompleksowo

P180 otrzymało pozwolenie na użytkowanie we wrześniu 2022 r., a pierwsi najemcy wprowadzili się już w październiku tego samego roku. Wyróżnikiem mokotowskiej inwestycji Skanska, oprócz przestrzeni sprzyjających rozwojowi biznesu, jest znakomita lokalizacja. Biurowiec powstał tuż przy stacji metra Wilanowska. W pobliżu znajdują się również liczne przystanki komunikacji miejskiej oraz punkty usługowe. Dostępność stacji metra oraz rozbudowana infrastruktura rowerowa wokół budynku P180 zapewnia także łatwy i ekologiczny dojazd jego pracownikom.

P180 to nie tylko przestrzeń biurowa, na parterze budynku znajdują się trzy lokale usługowe.

Bezpieczne dla pracowników i środowiska

P180 jest doskonałym przykładem filozofii Skanska i podejścia szwedzkiego dewelopera do tworzenia powierzchni biurowych. To bezpieczna i zrównoważona przestrzeń biznesowa, w której zastosowano liczne rozwiązania zgodne z zasadami zrównoważonego rozwoju, strategią ESG i celami Skanska. Biura w P180 spełniają standardy najbardziej wymagających certyfikatów branżowych, w tym m.in. LEED Platinum, WELL Core & Shell, WELL Health-Safety Rating oraz Obiekt bez barier.

Jako pierwszy deweloper w Europie Centralnej, Skanska wykorzystała beton o obniżonym śladzie węglowym, którego emisyjność jest o średnio 42% mniejsza niż betonu o tradycyjnej recepturze. Współpracowała w tym zakresie z firmą CEMEX, globalnym dostawcą i producentem materiałów budowlanych. W ramach budowy P180 wykorzystano prawie 10 000 m3 tego produktu, a ilość zredukowanego w ten sposób dwutlenku węgla równa się zanieczyszczeniom wyemitowanym przez samochód napędzany benzyną, który mógłby okrążyć Ziemię wzdłuż równika aż 107 razy.

Biurowiec jest wyposażony w platformę zarządzania budynkiem biurowym z poziomu smartfona – Connected by Skanska. Oferuje ona m.in. wirtualne utworzenie „wejściówki” dla gości, rozpoznawanie tablic rejestracyjnych przy wjeździe do garażu podziemnego czy elastyczne przydzielanie miejsc parkingowych. Dzięki temu budynek zyskuje rozwiązania, które sprzyjają zachowaniu zasad bezpieczeństwa.

Angażujące wnętrza

Przestrzenie P180 zostały zaprojektowane w taki sposób, aby mogły odpowiedzieć na różnorodne wymagania przyszłych najemców, zapewniając jednocześnie bazę pod elastyczny i angażujący układ pomieszczeń, który będzie służył integracjom wśród pracowników. Już przy pierwszym kontakcie, budynek zachęca do korzystania z przytulnego lobby wyposażonego w meble w skandynawskim stylu. Bezpośrednio z lobby można dostać się do przeszklonej rowerowni oraz funkcjonalnych szatni z prysznicami. To zdecydowany ukłon w stronę rowerzystów i zrównoważonego transportu. W biurowcu znalazło się łącznie sto miejsc parkingowych dla rowerów.

Natomiast dla zmotoryzowanych zostało przygotowanych ok. 200 miejsc parkingowych. W budynku znajdują się również stacje do ładowania aut elektrycznych.